Jak uzywac oleju sezamowego?

Jak uzywac oleju sezamowego?

W kuchni powinniśmy korzystać z wysokiej jakości składników, które nie tylko sprawią, że nasze dania będą pyszne, ale również pozytywnie będą wpływały na nasze zdrowie. Dlatego też warto dopilnować, aby w naszej kuchni zawsze był obecny olej sezamowy. Jest on niezwykle bogaty w minerały i witaminy, jak również cenne kwasy tłuszczowe, w tym kwas foliowy, który pomoże nam chronić organizm przed anemią. Jeśli zastanawiamy się, co jeszcze możemy zyskać, jeśli dopilnujemy, aby w naszej kuchni na co dzień był stosowany olej sezamowy, to warto mieć świadomość, że jest on bogaty w witaminę A, która będzie wpływała na stan naszych oczy, dzięki czemu będziemy mogli się cieszyć świetnym wzrokiem. W dodatku będziemy tutaj mieli również sporą ilość witaminy E, która z kolei odgrywa bardzo istotną rolę, jeśli chodzi o zapobieganie różnym chorobom sercowo – naczyniowym.

Oczywiście, abyśmy mieli pewność, że wybrany przez nas olej sezamowy będzie miał dobry wpływ na nasze zdrowie, musimy dopilnować, aby był on wysokiej jakości.

Co jeszcze zyskamy, jeśli zaczniemy stosować olej sezamowy?

Warto mieć świadomość, że olej sezamowy zawiera również witaminę B, która pomoże nam zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału, jak również będzie pozytywnie wpływała na pracę układu nerwowego. Jeśli takie bogactwo różnych witamin, nie przekonuje nas, aby na co dzień korzystać z dobrodziejstwa, jakie daje nam olej sezamowy, to z pewnością warto zobaczyć, co jeszcze w nim znajdziemy. Będziemy mieli tutaj zapewnioną sporą ilość miedzi, cynku, żelaza czy wapnia, a to oznacza, że nasz organizm będzie otrzymywał nie tylko witaminy, ale również minerały, które będą odpowiadały za jego prawidłowe funkcjonowanie. Dodatkowo obniża zły cholesterol, jak również polecany jest wszystkim tym osobom, które szczególnie narażone są na wystąpienie miażdżycy.

Ciekawostką może być fakt, że olej sezamowy spowalnia gromadzenie tkanki tłuszczowej, jak również zaopatruje mięśnie w potrzebne składniki odżywcze, co sprawia, że są one w lepszym stanie.

Gdzie możemy stosować olej sezamowy?

Musimy pamiętać, że przyjmowanie odpowiedniej ilości tłuszczów jest zdrowe dla naszego organizmu, tym bardziej jeśli są to tłuszcze roślinne, wysokiej jakości i oferujące nam wiele cennych składników. Dlatego warto dopilnować, aby w naszej kuchni na stałe pojawił się olej sezamowy. Jeśli nie mamy pewności, czy będziemy wiedzieli, gdzie powinniśmy go wykorzystywać, to warto mieć świadomość, że ma on lekko orzechowy smak i aromat. To oznacza, że świetnie sprawdzi się zarówno przy wytrawnych, jak i słodkich daniach, a to oznacza, że zawsze znajdziemy dla niego jakieś zastosowanie.

Nie powinniśmy go podgrzewać, bo wówczas stanie się gorzki, ale za to olej sezamowy świetnie się nada do sałatek, zamiast majonezu. Nie tylko będziemy wówczas mieli pewność, że stosujemy zamiennik, który będzie miał świetny wpływ na nasze zdrowie, ale również nadamy naszej sałatce niesamowity, lekko orzechowy posmak. Wbrew pozorom olej sezamowy znajdzie w naszej kuchni wiele zastosowań. Będziemy mogli go dodać, w niewielkiej ilości, do zupy krem, jak również do koktajli owocowych. Co więcej, każdego ranka będziemy mogli go trochę dodać do owsianki czy granoli z jogurtem.

Warto również popatrzeć na przepisy z kuchni wschodniej, gdzie znajdziemy przepis na kaczkę po pekińsku czy chińskie pierożki. Tam również stosowany jest olej sezamowy i to od wielu lat. Jeśli mamy problem z zaparciami, to regularne stosowanie oleju sezamowego, pomoże nam się uporać z tą dolegliwością. Jednak pamiętajmy, że olej sezamowy powinien być przyjmowany w niewielkich ilościach, bo posiada on właściwości przeczyszczające, dlatego też musimy się stosować do zaleceń odnośnie ilości, w jakiej będzie on przez nas przyjmowany każdego dnia. A jeśli uważamy, że naszemu zdrowiu nic nie dolega, to może się okazać, że zaczniemy stosować olej sezamowy, aby spowolnić proces starzenia się naszego organizmu.

Tym bardziej, że spokojnie mogą z niego korzystać również osoby, które chorują na cukrzycę.